Nordview

Natuurlijk Scandinavië
reizen naar Noorwegen, Zweden, Finland , Fćrřerne en IJsland

| home | weer |reizen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact


Wetenswaardig

 

Noorwegen
Komst van uitheemse planten, dieren en organismen gaat sneller


Steeds meer uitheemse soorten komen de Noorse natuur binnen
 
Biodiversiteit en het binnendringen van nieuwe planten, dieren en andere organismen is van alle tijden. Door stijgende temperaturen en toenemend verkeer van mensen, dieren en plantmateriaal komen steeds nieuwe vormen van leven naar Noorwegen, die er eerder niet waren of het er uit konden houden.
De komst van uitheemse soorten in Noorwegen lijkt steeds sneller te gaan. In 2007 hebben Noorse onderzoekers een overzicht gemaakt van nieuwe soorten die het land binnen kwamen. Tot voor kort werd daarbij alleen gekeken naar de aanwezigheid op zich, maar in de latere jaren is ook meer gekeken naar de kwantiteit van deze binnendringers. In 2012 is een rapport uitgebracht over de ontwikkelingen, daarbij is ook een zwarte lijst aangemaakt. 

Lees hier een rapport van het biodiversiteitscentrum

 

 
Zweden
Stijgende temperaturen: boomgrens klimt steeds hoger

Berk is een van de boomsoorten die steeds hogerop klimt
 

Zweeds onderzoek heeft uitgewezen dat de boomgrens steeds hoger komt te liggen als gevolg van de stijgende temperaturen in de zomer. Niet alleen planten, maar ook bomen zoeken het hogerop.

De Zweedse onderzoeker Lisa Öberg heeft ontdekt dat de boomgrens voor berk, den en spar in 95 procent van de onderzochte locaties in Jämtland, Härjedalen en Dalarna in de jaren 1915-2007 verschoven is van 0 tot 220 m; in Abisko was dat tussen 1950 en 2011een verschuiving van 125 tot 225 m. Het gaat in deze periode om een stijging van 1,4°C. Verwacht wordt dat bij een stijging van 3,5 het verschuiven van de boomgrens wel tot 600 m kan oplopen. Overigens is de den door zijn aanpassingsvermogen in staat zeer langdurig te overleven op grotere hoogte; er zijn dennen gevonden van 9500 jaar.

Bron: www.miun.se
 

 

Noorwegen
Snelle smelting Noorse gletsjers

Noorse onderzoekers troffen in 2006 kleinere gletsjers aan dan ooit. Op alle twaalf gletsjers verdween in 2006 zoveel sneeuw, wat overeenkomt met 2 m water gerekend over het gehele oppervlak van de gletsjer. De zomer van 2006 was de vierde op de lijst van warme zomers in Noorwegen. In het ergste geval kan de Folgefonna binnen afzienbare tijd weggesmolten zijn. Nu nog is het een populair zomerskigebied.
De oorzaak van de terugtrekkende gletsjers is niet alleen de hoogte van de temperatuur, maar ook de langere zomers en kortere winter. Verwacht wordt dat deze tendens zich voortzet, dus een langer smeltseizoen en een grotere afsmelting in de zomer. 

Onderzoekers van NVE volgen de ontwikkelingen rond de Noorse gletsjers nauwkeurig. Een overzicht van de feiten:
 • de omvang van 26 van de 28 onderzochte gletsjers is minder geworden
 • bij 11 gletsjers trok de voet van de gletsjer zich 70 meter terug

Wees gewaaarschuwd

Het is van het grootste belang om de gletsjers in Noorwegen te respecteren en niet zelf op ontdekking te gaan. Ga altijd met een gids of blijf op veilige afstand achter de aangebrachte versperringen.

 

Lees hier over de versnelling geconstateerd in 2014

Lees hier meer over gletsjers.
 

 • sinds 1940 is geen grotere teruggang van de voet van de gletsjer waargenomen dan juist nu
 • Op alle twaalf gletsjers verdween in 2006 zoveel sneeuw, wat overeenkomt met 2 m water gerekend over het gehele oppervlak van de gletsjer
 • Jostedalsbre had in 2006 het grootste verlies in omvang sinds de start van de metingen in 1962; ook deze smelting komt overeen met 2 m waterhoogte over het gehele oppervlak van de gletsjer
 • De voet van de gletsjer trok zich 15 meter terug; sinds de start van de metingen aan deze gletsjer in 1902 is de vermindering van de omvang nu meer dan 1 km.

  Noorse artikelen
 • Lees hier meer over de Noorse gletsjers. 

 • Lees hier over een tweedeling van de gletsjer bij Briksdal, zomer 2011

   

Zweden
Snijden met water
Bij Water Jet Sweden AB weten ze wat het is om te snijden met water. Bij dit bedrijf worden machines vervaardigd die uit de meest uiteenlopende materialen alle gewenste figuren kunnen snijden. Van vliegtuigonderdelen tot de kleinste onderdelen voor een boor voor tandartsen. In het Zweedse Ronneby staat de fabriek die én de machines maakt en die voor diverse Zweedse opdrachtgevers snijdt in alle gewenste figuren.
Jan Rydh is de drijvende kracht achter Water Jet Sweden. Met zijn slimme en natuurvriendelijke techniek zette hij Ronneby op de kaart in de internationale industrie. De machines die in deze plaats vervaardigd worden gaan inmiddels naar 37 landen. 
Computergestuurd worden uit één plaat honderden dezelfde figuren gesneden met behulp van een zeer krachtige waterstraal. 
Er is haast geen materiaal te bedenken of het kan met deze watertechniek gesneden worden.
Materialen voor samenstelling van de machine komen uit een kleine kring uit de regio Ronneby. 

Lees hier meer over Water Jet Sweden.

Meer over Blekinge
Finland
Een bad van berkenhout

Een bad van hout is geen alledaags product in de wereld van het sanitair. Dit houten bad gemaakt van verlijmd Fins berkenhout is dan ook uniek in zijn soort. De bedenker van het bad, Willem Schulpen, kreeg diverse aanbiedingen voor dit bijzondere product. Toch wil hij geen afstand doen van dit unieke bad, waar er maar één van is. Maar op bestelling is er altijd wel een na te maken. Een combinatie van kunst en functionaliteit, met een passie voor Noord-Europees hout.

Links Willem Schulpen, bedenker en vormgever van het bad, rechts Marcel Ritmeester uit Alblasserdam, die het idee uitvoerde en het bad produceerde. 
Verlijmd Fins berkenhout met ingelegd Italiaanse steentjes.
Bij de meesters in houtbewerking zijn vele producten te zien, waarbij het sierlijke en duurzame van hout op een bijzondere manier is vormgegeven. 

 

Kijk hier voor meer producten van Ritmeester BV

 

Zweden
Zweeds design, Nederlands hout
   
   
 
 

 

terug

 

naar boven