Nordview

Natuurlijk Scandinavië
reizen naar Noorwegen, Zweden, Finland , Færøerne en IJsland

| home | weer |reizen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact
Typisch Scandinavisch  
Vårvinter
Het beste van de Scandinavische winter is eigenlijk wat de Scandinaviers noemen de vårvinter. Lekkere lange dagen, aangename temperaturen en in de bergen heerlijke sneeuw. Geen wonder dat maart en april heerlijke maanden zijn om in de Scandinavische sneeuw te vertoeven.
Lees meer
 

Noorderlicht blijft een jaarlijks spannend verschijnsel dat te zien is boven de poolcirkel. Soms is dit bijzondere verschijnsel ook zuidelijker in Scandinavië te zien.
Lees meer

 

Knäckebröd is een van de Scandinavische gerechten die is doorgedrongen in de rest van de wereld. De benaming van dit dunne brood wordt vaak verkeer geschreven, mede door de vele verbasteringen en onbekendheid met de Scandinavische talen.
Lees meer

De bergbraam (in het Noors: multe; in het Zweeds: hjortron; in het Fins: lakka) kom je alleen in het noorden tegen. In de nazomer ontketent zich een ware toeloop op de veengebieden waar deze bijzondere bessen groeien.
Lees meer
In het noorden van Noord-Europa gaat de zon wekenlang niet onder. Een feest van licht. Lekker lang genieten van de avonden én nachten. Ieder jaar een mooi feest om mee te maken.
Lees meer
Nordic walking komt oorspronkelijk uit Finland. In dat land is het ook zeer populair om de conditie op peil te houden.  Maar niet alleen wandelaars gebruiken stokken; bij schaatsen in Zweden en Finland is het zeer gebruikelijk om stokken te gebruiken. Het geeft extra vaart en bij zwaar ijs kunnen de voeten even uitrusten.   
Lees meer 
Elanden, een vertrouwde verschijning in het noorden. Vooral tegen schemering vertonen de grote dieren zich aan de rand van het bos.
Lees meer

 
De uitgestrekte toendra's in het noorden vormen voor rendieren een eldorado. Ze hebben er alle ruimte om te grazen van mossen en grassen. In de winter moeten ze soms diep graven om aan een klein beetje voedsel te komen. Soms kunnen ze ook zomaar de weg oversteken. Vandaar dus dat we her en der wat langzamer moeten rijden.
Lees meer
Rømmegrøt is een van de traditionele maaltijden die de tijd doorstaan heeft. Met hoogtijdagen en in de bergen is deze maaltijd nog steeds favoriet.
Lees meer
Zoete soep is heel normaal of anders gezegd, warme sap is heel normaal. In Zweden zweren sporters in de winter bij Blåbärssoppa of nypponsoppa. Ideaal voor op een lange langlauftocht.
Lees meer
Scandinaviërs houden erg van zoete broodjes. Ze zijn er in vele soorten en smaken. Een koffietafel zonder wienerbrød, kanelbulle of andere zoete lekkernij is niet compleet.
Lees meer
Langlaufen is de volkssport in Noorwegen, Zweden en Finland.  In onze omgeving wordt nog weleens gedacht dat het een sport voor ouderen is. De werkelijkheid is dat als je goed langlauft dit juist een sport voor echte sportievelingen is en dan in alle leeftijden van 3 tot 93. Langlauftopper Erling Jevne toont de fijne kneepjes van deze intensieve sport.
Lees meer

 

Lang voordat de sportdrank werd uitgevonden hadden de Noren hun Vørterøl. Deze alkoholvrije biersoort kwam in 1925 voor het eerst op de markt. aanvankelijk voor jonge kinderen maar later ontdekt door (top-)sporters.

Lees meer
   

 

 

 

naar boven