Nordview

Zicht op Noord-Europa
informatie en beeld over Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland

| home | weer |bestemmingen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact
 

Noord-Noorwegen in de winter 
een eindeloos spel van kleuren en avonturen

Noord-Noorwegen is voor een deel in de duisternis gehuld in de winter. Tenminste boven de poolcirkel. Maar tussen donker en donker zitten vele kleurschakeringen. En dan hebben we het nog niet over noorderlicht. Ook zonder dit bijzondere verschijnsel is Noord-Noorwegen een fascinerende bestemming. Met een groep internationale journalisten op verkenning.
 

   
Op de Lofoten is veel leven onder en boven water te aanschouwen, zeearenden bijvoorbeeld.
Zeearenden cirkelen boven het water op zoek naar vis.
De opgaande en tegelijkertijd ondergaande zon kleurt de bergen even oranje.
Soup-time: heerlijk opwarmertje met nieuwe energie.
   
   
Lang is de zon niet boven de horizon, de tweede week in januari.
Voordat de echte duisternis valt, krijgt de lucht nog vele tinten.
   
   
   
In het Polarlightcenter van Rob Stammes en Therese van Nieuwenhoven is veel te zien en te horen over het noorderlicht.  
Met behulp van uitgebreide apparatuur maakt Rob dagelijks zijn voorspellingen.
   
   
Het Langhus bij Borg op de Lofoten herbergt vele interessante zaken uit het Vikingverleden.
 
   
   
In de voormalige vuurtoren, nu omgedoopt tot de Caviar Factory zijn diverse kunstuitingen te bewonderen.
Bezoek hun Faceboekpagina
 
   
   
Bij Full Steam terug in de tijd met interessante informatie over de visserij en alles rond het leven rond deze vorm van inkomen op de Lofoten.
   
   
Bij The Creator kennismaken met diverse vormen van kunst en expressie. Tor Halvorsen vertelt over zijn ervaringen en levenshouding.
   
   
   
Met de Hurtigrute langs de Noorse kust in het noorden is een boeiende ervaring. Zowel op het water als op het land steeds weer nieuwe indrukken.
   
   
   
De Nasjonale turistveier bieden niet alleen fraaie uitzichten op zich, maar het vormen ook bijzondere plekken met kunstwerken of artistiek vormgegeven uitzichtpunten. 
   
   
Met Basecamp Senja op zoek naar Orka's en die waren er aan vele kanten.
 
   
   
Met Tromsø-safari op jacht naar het noorderlicht. Binnen warmen aan het vuur met verhalen van een rendierhouder, buiten een lucht die je alleen in je dromen ooit voor je zag. Vooral het steeds weer op een andere manier verspreidt het licht zich over de donkere hemel. Het blijft een ongelooflijk schouwspel.
In een van hout nagemaakte Same-tent brandt het vuur; goed om de verhalen te horen van Karen Annette en Johan Anders over hun leven met de rendieren.
Het leven met de rondtrekkende rendieren is anders dan in vroeger tijden. Als de sneeuw er nog ligt trekt Johan Anders met de dieren in de nacht van de nawinter verder. Luister naar de joik van Johan Anders
   
   
In de donkere tijd in Tromsø is het een paar uur aan het schemeren; ideaal voor een kennismaking van de haven en de binnenstad.
   
   
   
Met een hondesleetocht ervaar je de ruimte en de stilte van de omgeving. Met hondekracht trekken door een ongerepte natuur.
   
   
   
   
   
In het Polarmuseum maken we kennis met de historie van de poolreizigers. Er is veel te zien over hun schepen en de omstandigheden waaronder ze de tochten naar en over de polen maakten.
Mooie natuurgetrouwe weergave van het leven in vroeger tijden; bij het betreden van deze ruimte zijn ook diverse geluiden te horen die passen bij de leefsituatie van toen.
   
   
In Polaria maken we aan alle kanten kennis met het leven in sneeuw en kou; er is veel te ontdekken over het leven rond de polen.
   
 


 Noord-Noorwegen: dé plek voor het noorderlicht

Over de wereldbol loopt elke winter een band waar het noorderlicht het vaakst te zien is en zich ook het sterkst manifesteert. Deze band loopt precies over Noord-Noorwegen. Komt dat even goed uit als je toch al op de Lofoten, Vesterrålen of andere plekken in het noorden bent.

 Meer informatie:

 

Welkom op de Lofoten en in Noord-Noorwegen
een en al avontuur


Noorwegen algemeen

Noord-Noorwegen

Omgeving Lofoten

Omgeving Tromsø

Diversen

terug

naar boven