Nordview

Zicht op Noord-Europa
informatie en beeld over Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland

| home | weer |reizen | tips | verkeer |foto's | wetenswaardig | typisch Scandinavisch | links | contact
 

Svalbard
tussen Noordkaap en Noordpool
 

Eindeloze bergplateaus met sneeuw en ijs. Eeuwen geleden ontdekte Willem Barentsz per toeval dit onherbergzame gebied in het noorden. Op Svalbard is er geen doorkomen aan zonder boot. Een groot deel van de land- en ijsmassa is inmiddels tot Nationaal park of natuurreservaat  verklaard. Voor de mens is maar een klein deel toegankelijk. En dan wel onder bescherming van gids met  geweer. Het grote witte gevaar van ijsberen is maar al te vaak onderschat. We nemen een kijkje in de bewoonde wereld en de natuur onder leiding van een gids.
 

 
Svalbard is een van die magische gebieden, die vooral verwijzen naar het verleden. Willem Barentsz raakte hier onbedoeld verzeild en een lange periode van Nederlandse walvisvangst werd een feit. Toen weken onderweg om hier te komen in die tijd; nu vliegen we er in enkele uren naar toe.
 
 
Slechts een klein deel van Svalbard is toegankelijk. Zelf op pad gaan is er niet bij, maar boeiende excursies zijn er in overvloed. Een veilig gevoel om beschermd op stap te gaan. Vogels kijken bij Bjørndalen bijvoorbeeld.
 
 
In een omgeving met zo weinig mensen en verkeer zijn ganzen en rendieren regelmatige weggebruikers. Wegen zijn er ook maar nauwelijks, voornamelijk bij Longyearbyen.
 
 
Ook op Svalbard brokkelen gletsjers af. Het is een natuurlijk proces dat al eeuwen plaatsvindt; het heeft niets met globale opwarming te maken.
   
   
In dit gebied voelt de zeehond zicht thuis; met MS Langøysund varen we even wat langer rond de schots..
 
 
Met Svalbard Travel in een kleine boot naar de overkant van de Isfjord en langs vogelkolonies tegen de rotsen.
 
   
Boeiend is het vogelleven op en rond het water. Er zijn hier vogels te zien, die alleen in het poolgebied leven, zoals hier links (boven) de poolmeeuw (Noors: Polarmåke) en de ivoormeeuw (Noors:Ismåke) .
Ook tussen het ijs komen tal van vogelsoorten voor die niet zuidelijker te vinden zijn.
De bergvormen op Svalbard zijn zeer verschillend. Goed is de gelaagdheid te zien bij de rotsformaties. De eilandengroep is een ware trekpleister voor geologen uit de gehele wereld. Op diverse plaatsen wordt onderzoek gedaan naar de diverse steensoorten en de vorming ervan.
Alken (Alca torda; Noors: Alke) aan de kliffen bij Fuglefjella ten zuidwesten van Longyearbyen. Er is net aan plaats genoeg voor elke vogel; regelmatig vliegen jagers en andere meeuwsoorten langs de kliffen op zoek naar eieren of weerloze jonge vogels.
   
   
Op diverse plaatsen kunnen we kennismaken met de eerdere activiteiten op deze eilandengroep uit een grijs verleden. Mijnbouw en walvisvangst spelen daarin een belangrijke rol.
   
   
Longyearbyen verandert langzaam in een plaats, waar de oude activiteiten van mijnbouw plaats maken voor toerisme; er zijn vele hotels en andere overnachtingsmogelijkheden.
Voor fotografen is Svalbard een bijzondere locatie: er is veel te zien en de natuur is afwijkend van veel andere plaatsen in de wereld.
Vooral vogelliefhebbers treffen hier soorten aan, die elders niet voorkomen. Kijk hier voor de vogels uit deze noordelijke streken.
Maar niet altijd hebben vogels het op de naderende mens; de Noordse stern doet er alles aan je te verjagen. Desnoods met hulp van anderen.
 
Longyearbyen is de enige plek op Svalbard waar mensen in grotere aantallen wonen. Er wordt op diverse plaatsen nieuw gebouwd. In totaal wonen er nog geen 3000 mensen op heel Svalbard. Nergens hebben huizen tuinen; ze staan gewoon in de oorspronkelijke begroeiing.

 

 

 
In het Svalbard museum zijn veel interessante dingen te zien over het verleden en het heden van deze fascinerende eilandengroep.
   
 
Basecamp Spitsbergen is een van die plekken op Svalbard waar het goed toeven is; de verzorging is uitstekend en je voelt je er vooral thuis. Bovendien zijn er diverse interessante excursies waar je aan deel kunt nemen.  
   
   
Svalbard in het kort

Oppervlakte: 61.022 km
Middernachtzon: 20 april-23 augustus (Longyearbyen)
Poolnacht: 11 november - 30 januari (Longyearbyen)Nationale parken: 7
Natuurreservaten: 21
Bevolking: 2900
Afstand Amsterdam-Longyearbyen: 2910 km
Vliegen naar Svalbard: Oslo- Longyearbyen: ca. 2,5 uur
 

Lees hier over oude geschriften over Svalbard

Welkom op Svalbard
noordelijker kan haast niet

 
   

Deze pagina blijft voorlopig in ontwikkeling

 

terug

naar boven